Dobierz olej dla swojej skóry – podział olejów na schnące, półschnące i nieschnące



Oleje schnące – mogą być przechowywane ok. 3-4 miesiące (zawierają od 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), polecane są dla skóry tłustej oraz problematycznej (np. ze zmianami trądzikowymi), mają lekką konsystencją, nie są lepkie i tłuste, szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy, np.

  • oleje z czarnuszki siewnej (z czarnego kminku),
  • z dzikiej róży,
  • konopny,
  • z krokosza barwierskiego,
  • kukurydziany,
  • z ogórecznika lekarskiego,
  • z orzecha włoskiego,
  • z kiełków pszenicy,
  • rokitnikowi,
  • lniany,
  • słonecznikowy,
  • sojowy,
  • z nasion wiesiołka,
  • z pestek winogron.


Oleje półschnące – mają ważność 4-6 miesięcy (posiadają między 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), najlepsze dla skóry mieszanej, normalnej, suchej i dojrzałej, mają gęstszą konsystencje niż schnące, ale również dobrze się wchłaniają i nie są bardzo „ciężkie”, np.

  • oleje andiroba,
  • migdałowy,
  • morelowy,
  • sezamowy.


Oleje nieschnące – mogą być przechowywane 6-8 miesięcy (zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), nadają się do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, bardzo dobrze nawilżają i natłuszczają, przy skórze tłustej i mieszanej mogą mieć działanie zaskórnikotwórcze (komodogenne), np.

  • oleje z awokado,
  • z pestek brzoskwini,
  • z pestek dyni, kokosowy,
  • z orzechów makadamii,
  • oliwa z oliwek,
  • z orzechów arachidowych,
  • z orzechów laskowych,
  • palmowy,
  • rycynowy,
  • ryżowy,
  • rzepakowy.


Bibliografia do kategorii „Oleje roślinne”:
1. Brackle I. Kosmetyki naturalne. Katowice 1993.
2. Sikora M. Lipidy ważny element preparatów kosmetycznych. Dostępny na: www.wizaz.pl/images/sikora/lipidy/
3. Oleje roślinne. W: Wikipedia – Wolna Encyklopedia. Dostępny na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oleje_roślinne
4. Oleje bazowe. W: Laboratorium domowe, czyli jak zrobić krem, mydło i powidło. Dostępny na: www.jaworek.net/kosmetyki/surowce_oleje.php


Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top