Stwórz własne perfumy naturalne – Tworzenie kompozycji zapachowych z olejków eterycznych

Komponowanie swoich własnych mieszanek zapachowych to cudowne doświadczenie i bardzo zdrowa, kreatywna zabawa 🙂 Kompozycje zapachowe, które stworzymy, oprócz swoich właściwości terapeutycznych, będą miały też unikalny charakter – perfumiarstwo to ceniona na całym świecie sztuka, a my mamy szansę na stworzenie swojego idealnego pachnidła. Jednak najważniejszą zaletą będzie to, że nasze perfumy mogą być całkowicie naturalne.

Kompozycja zapachowa powinna składać się z trzech nut: głowy, serca i bazy.


Nuta głowy – zapach dominujący,
wyczuwalny jako pierwszy, szybko się ulatnia, zazwyczaj stosuje się olejki cytrusowe, świeże i lekkie:
cytryna,
pomarańcz,
mandarynka,
grejpfrut,
bergamotka,
geranium,
melisa,
trawa cytrynowa,
limonka,
eukaliptus,
lawenda,
szałwia,
werbena,
anyż,
imbir,
mięta pieprzowa.

Nuta serca zapach mocny, nadaje
charakter perfumom, utrzymuje się stale, tworzy bukiet i decyduje o charakterze zapachu, zazwyczaj używa się akordów korzennych i kwiatowych:
cynamon,
goździk,
lawenda,
róża,
jaśmin,
drzewo herbaciane,
neroli,
palisander,
ylang ylang,
jodła,
geranium,
rozmaryn,
świerk,
tymianek,
jaśmin,
kardamon,
czarny pieprz,
rumianek,
jałowiec,
melisa,
gałka muszkatołowa,
fiołek,
hiacynt,
konwalia,
lilia,
tymianek.

Nuta bazy  zapach, który całej kompozycji dodaje głębi i utrzymuje się najdłużej. Od tej nuty rozpoczynamy tworzenie zapachu, jest to tło, które nadaje charakteru kompozycji. W skład nuty bazowej wchodzą takie składniki jak cybet, leśne żywice,
piżmo i ambra, a także wanilia, przyprawy drzewne i korzenne. Możemy zastosować olejki eteryczne:

drzewo sandałowe,
drzewo cedrowe,
paczuli,
ylang ylang,
kadzidło,
imbir,
mirra,
wanilia,
wetiwer,
goździk,
cynamon,
drzewo różane,
neroli,
róża,
jaśmin,
bez lilak,
miód,
mirt,
piołun,
tuberoza.

Własne perfumy możemy tworzyć na różne sposoby, najprostszym z nich jest zanurzenie pachnących ziół w oleju lub spirytusie, co wydobędzie z nich zapachy. Jednak najlepiej mieszać olejki eteryczne dodając je do bazy olejowej lub alkoholowej. Najlepsze oleje do tego celu to olej jojoba i z pestek winogron, ale mam też bardzo pozytywne doświadczenia z mieszania oleju kokosowego z masłem shea i olejkami eterycznymi – baza ma już swój zapach, jednakże pięknie się on komponuje z olejkami.
Mieszanie olejków zaczynamy od małych ilości, po kilka kropel wybranych olejków wlewamy do zakręcanej buteleczki i zostawiamy na dobę, aby zapach się przegryzł. Receptury zapisujemy, aby móc je później modyfikować, np. dodając inne olejki, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Dopiero wtedy wlewamy mieszaninę do bazy olejowej lub alkoholowej.

Perfumy na bazie oleju lub alkoholu

wersja próbna: 


    3 krople olejków eterycznych (nuta głowy, serca i bazy)
    12 kropli oleju lub alkoholu

    wersja ostateczna:

    30 kropli olejków eterycznych (ok. 1 ml)
    120 kropli bazy (ok. 4 ml)




    Kategorie zapachów
     
    Cytrusowe – to jedna z
    najstarszych i najpopularniejszych kategorii zapachów. Do tej
    kategorii należy większość zapachów unisex i
    sportowych.Podstawowymi składnikami perfum należących do tej
    kategorii są owoce cytrusowe:
    bergamota,
    cytryna,
    limonka,
    pomarańcza,
    neroli (kwiat pomarańczy gorzkiej),
    mandarynka,
    cytronella,
    grejpfrut,
    trawa cytrynowa,
    werbena

    Kwiatowe – kategoria bardzo
    lubiana przez kobiety i najliczniej reprezentowana. Bywają
    kompozycje oparte na jednym tylko gatunku, bądź łączące ze sobą
    różne zapachy kwiatów w jeden bukiet.Zróżnicowanie olejków
    występujących w perfumach tej kategorii jest olbrzymie, ale do
    bardzo często spotykanych należą
    róża,
    jaśmin,
    konwalia,
    irys,
    ylang-ylang,
    rumianek,
    geranium,
    lawenda,
    neroli,
    fiołek.

    Szyprowe – kompozycja
    cytrusowo-drzewna. Samo określenie pochodzi od nazwy wyspy Cypr. Do
    podstawowych składników należą
    mech dębowy,
    paczula,
    wetiwer,
    sandał,
    cytrusy (zwłaszcza bergamota),
    przyprawy (często kolendra),
    kwiaty (często irys).

    Drzewne – najpopularniejsza
    kategoria zapachów męskich i unisex, choć w ostatnich latach
    powstaje w tej grupie coraz więcej zapachów kobiecych. Bazę
    stanowią:
    sandał,
    wetiwer,
    paczula,
    cedr, 
    cyprys,
    eukaliptus,
    jałowiec,
    mirt,
    sosna,
    drzewo różane,
    drzewo herbaciane, 
    drzewo różane
    i dodatki:
    cytrusy (często bergamota),
    przyprawy (często kolendra,
    goździk, gałka muszkatołowa)

    Orientalne – kategoria perfum
    bardzo ciepłych, zmysłowych, egzotycznych. Jest to kategoria perfum
    bardzo trwałych. Charakterystykę zapachu nadaje wyraźna wanilia
    w połączeniu z zapachami zwierzęcymi:
    ambra, 
    piżmo, 
    cyweta, 
    kastoreum 
    z przyprawowym:
    goździk,
    cynamon, 
    czarny pieprz,
    kardamon,
    imbir,
    gała muszkatołowa, 
    drzewnymi: 
    sandał 
    i kwiatowymi (np: jaśmin) 
    z niewielkim
    dodatkiem cytrusów.


    Paprociowe (Fougère) – W dużym
    stopniu jest to kategoria zapachów męskich i unisex. Głównymi
    składnikami perfum paprociowych są:
    bób tonka (lub syntetyczna
    kumaryna),

    lawenda,
    wetiwer,
    mech dębowy,
    paczula,
    do których dodane są kwiaty i
    żywice:

    lawenda,
    geranium (pelargonia),
    labdanum,
    kamfora,
    benzoes,
    jodła (picht),
    mirra,
    galbanum,
    wanilia (absolut). 

    Zielone (Ziołowe) – kategoria
    zapachów męskich i unisex. Głównymi składnikami są

    nuty ziołowe z niewielkim dodatkiem
    cytrusów, kwiatów, drewna:
    rozmaryn,
    lawenda,
    mięta pieprzowa,
    szałwia muszkatołowa,
    cytrusy (często cytryna),
    nuta drzewna (często wetiwer).

    Tytoniowo-skórzane – kategoria
    częściej występująca w przypadku perfum niszowych, niż tzw.
    popularnych. Należą do niej zapachy ciepłe, korzenne o wyraźnym
    aromacie zwierzęcym.
    Skóra (akord otrzymany z żywicy
    benzoesowej,

    wanilii,
    drewna cedrowego,
    cywetu)
    i tytoń.

    Aldehydowe – najmłodsza
    kategoria (powstała w latach dwudziestych XX wieku), kiedy to
    zaczęto używać aldehydów do tworzenia kompozycji zapachowych.
    Najbardziej typowy zapach z tej kategorii to Chanel No 5.

    Leave a Comment

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Scroll to Top