Zdrowe i niezdrowe produkty żywnościowe

Zdrowe produkty żywnościowe:

• surowe warzywa, owoce, skiełkowane ziarna zbóż i nasion,

• węglowodany bez dodatku rafinowanego cukru (np. owoce), pieczywo z pełnego ziarna, ziarna zbóż, ryż i warzywa,

• żywność ekologiczna uprawiana bez stosowania nawozów sztucznych i pestycydów,

• dobre białka roślinne, czyli komosa ryżowa, kiełki, rośliny strączkowe, zboża,

• zdrowe tłuszcze – orzechy, nasiona, avocado, nasiona lnu, słonecznika, pestki dyni, wodorosty, ryby, oleje roślinne tłoczone na zimno,

• żywność nieprzetworzona bez dodatku chemikaliów.

Niezdrowa żywność:

• zbyt długo gotowane warzywa,

• węglowodany proste – czekolada, ciastka, herbatniki, słodycze, produkty z dodatkiem białej maki i rafinowanego cukru,

• ciężkostrawne białka – tłuste czerwone mięso, tłusta wieprzowina, krowie mleko, produkty mleczne, masło, margaryna, ser,

• rafinowana żywność – cukier, biała mąka,

• potrawy paczkowane.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top